Margarinfabrikken

Oppdaterte Sportstabeller 2014 ! Fotball ! Eliteserien ! Toppserien Håndball ! Eliteserien - Sluttspillet ! Damer 2.div

 

Farvel til Per og Soya

 

Med kraftige glefs fra en jernkjeft startet siste etappe på rivingen av den gamle Margarinfabrikken. Etter 70 år er Per og Soya radert ut av Bodøs bybilde.

En reportasje fra Avisa Nordland, pluss noen bilder fra Facebookgruppa Bodø før og nå

 

Publisert 28.10.2005 i Avisa Nordland

Ingen i Bodø felte tårer da skiltet med Per og Soya ble røsket ned av veggen til det slitte gamle sentrumsbygget i går formiddag.

 

– Jeg tror de fleste bodøværinger, som jeg, føler en viss lettelse. Det er lenge siden dette kvartalet framsto som vakkert, sa ordfører Odd-Tore Fygle, som overvar første steget til endelig utsletting av Margarinfabrikken.

 

Overskudd. Siden 1936 og fram til for få år siden, var det liv og røre i det gamle fabrikkbygget i Sjøgata.

 

De første årene var det margarin som ble produsert i lokalene. På tonnevis. Ikke engang krigen stoppet margarinproduksjonen. I 1995 produserte fabrikken 4000 tonn margarin, og hadde en omsetning på 47 millioner kroner. Et solid overskudd.

 

Så startet Coop-konsernet rasjonaliseringen. Produksjonen ble mindre og mindre. I 1997 var den nede i 1000 tonn. Før det ble endelig stopp.

 

Margarinproduksjonen ble flyttet sørover. Men det kom andre råstoff inn i den gamle fabrikken. Reker i lake. Husets reker, ble pakket i Bodø. Først med en prøveproduksjon for et begrenset marked på Vestlandet i noen måneder. Før man gikk i gang for alvor i 1998.

 

Ingen suksess. Men rekepakkingen ble ingen suksess. Siden 2001 har fabrikkbygget stått tomt og delvis ribbet. Krigshistorisk Gruppe Bodø (KGB) fikk gå løs på inventaret. Noe ble solgt. Og noe fraktet til Nyholmen Skandse.

 

En periode spekulerte kommunen på å frede bygget, fordi det sto oppført på en liste over faste kulturminner, sammen med 300 andre hus i Bodøs sentrum.

 

Men til slutt ble både politikere og administrasjonen enig om at det gamle bølgeblikkbygget ikke var verd å samle på.

 

Og det er prosjektleder for Sjøgata 6 AS, Åge Fossum, glad for. Nå starter nemlig byggingen av en ny og moderne bygård på den gamle "margarintomta".

 

115 leiligheter. – Vi skal bruke to-tre uker på å rive det gamle bygget, forklarer Fossum.

 

Så starter byggingen av to underjordiske parkeringsområder. Butikker i første etasje. I andre kontorer. Mens det fra tredje etasje opp til åttende blir boliger.

 

– Hvilke butikker blir det?

 

– Vi har ikke inngått noen avtaler, men ønsker en dagligvarebutikk inn. Hvilke andre typer forretninger som kommer avhenger av hvem som melder sin interesse, sier Fossum.

 

Den 11. november startet salget av de 115 leilighetene, i størrelse fra 30 til 131 kvm.

 

Hele den nye Sentrumsgården vil være på 19.000 kvm, og skal stå ferdig sommeren 2007.

 

 

Litt utenom

Da Widerøe tok sjøveien

 

 

 

Det er normalt ikke på denne måten vi tenker oss fly og skipsfartsbyen Bodø,men noen ganger,kan det se ut som, er selv flyet er nødt til å reise med båten. De små bildene under kan du få i større versjon om du klikker på dem, men du vil også finne den igjen på noen av sidene her,med kommentarer til de fleste.

 

En Widerøe-maskin som havarerte i Sandnessjøen høsten 2010, ble slept fra flystripa til strandkanten og fraktet sjøveien til Bodø. 15. september sviktet understellet på en Widerøe-maskin under landing på Sandnessjøen lufthavn Stokka i Nordland.

 

Da flyet traff bakken, knakk understellet på høyre side. (Helgelands Blad) . Klikk på bildene under for større versjon.

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved 2013 gamlebodo.com post@gamlebodo.com . arne engmo