En Neger

En sensasjon i de dager


Ikke vanlig å se en farvet person i bygatene i 1962

Overskriften i Aftenposten da det første persontoget ankom Bodø fra Trondheim i 1962 var: «Første tog til Bodø - neger var med» Men hvem var han?

Aftenpostens overskrift ble legendarisk i medieverden. Kanskje mest fordi den aldri kunne stått på trykk i dag og er et bilde på en annen tid.


Men hvem var «negeren»? Og hva i alle dager skulle han her? Sporene går via en danserestaurant i Bodø, til Nederland og Sør-Amerika.


Ifølge et senere avisoppslag, var han en del av danseorkesteret «Alberto y sus Muchachos». Denne februardagen i 1962 tok de det første toget som kom fra Trondheim til Bodø. Målet var å underholde.


Orkesteret skulle spille på danserestauranten Monty i 14 dager. Lederen for bandet var Alberto Gemerts. Han er antageligvis altså vår mann, og Aftenpostens «neger».


Født i Surinam

Gemerts ble født i Surinam, landet i Sør-Amerika som tidligere var en nederlandsk koloni. Han dro så til Nederland, der han jobba som musiker.


Men, så ble det spillejobb langt mot nord, der lokalbefolkningen ikke hadde sett mange mørkhudede tidligere.


Hvem som sørget for at orkesteret kom til Bodø for å spille, er ikke kjent, men vedkommende sørget altså for at Aftenposten fikk sin overskrift denne dagen – «Første tog til Bodø, neger var med».


Alberto Gemerts gikk bort tidligere i år (11.7.2012), etter et kort sykeleie.


Kilde: nrk.noHør Alberto

Facebookinnlegget

Fortsatt i våre sinn

Kjære Ric

Det er et år siden du forlot oss, men din flamme brenner fremdeles i våre hjerter.

Nyt livet ditt der du er nå, noen gang vil i stedet gjøre våre tårer for smilet til erindring.

Stort kyss.

Hva er riktig

I følge denne nederlandske siden, døde Alberto i 2016. Hva er riktig?

_____________________________________________________________________________________________________________________________________