Flykapringen

Angrep piloter med øks


"Jeg skal styrte flyet." Det skal den 34 år gamle asylsøkeren fra Algerie ha sagt før han hogget to piloter i hodet med en øks på et småfly ved Bodø i dag.


Dornierflyet fra Kato Air gikk i stup og spinn da asylsøkeren angrep pilotene med øks og ropte at han ville styrte flyet. - Hendelsen var svært dramatisk. Vi kan bare prise oss lykkelig over at det ikke gikk verre, oppsummerer Bodøs fungerende politimester Tone Vangen. Heldigvis kom en annen passasjer til unnsetning og holdt fast gjerningsmannen, slik at pilotene fikk landet trygt på Bodø lufthavn klokken 10.45. - Begge pilotene er nå til behandling på sykehuset i Bodø, sier operasjonsleder Arve Westgaard ved Salten politidistrikt til bt.no. Også passasjeren som hjalp til, er skadd. - Alle som var på flyet, kan takke ham for at dette ikke gikk mye verre, sier Westgaard. Nordlandssykehuset i Bodø opplyser at de tre mennene har fått lette hodeskader. Mennene er mellom 30 og 45 år gamle.


"Jeg skal styrte flyet" Ifølge TV2 Nettavisen skal en av passasjerene har overhørt gjerningsmannen like før angrepet skjedde. "Jeg skal styrte flyet," skal asylsøkeren ha sagt. Irene Lokland (45) fra Bjerkvik var med og holdt gjerningsmannen fast. - Jeg trodde vi skulle dø, og så for meg de tre barna mine, sier hun til NTB. Ifølge Lokland var flyet ganske høyt i luften da gjerningsmannen gikk frem i cockpiten. Selv satt hun og leste og så ikke begynnelsen på dramaet, men plutselig begynte flyet å krenge voldsomt.


30 meter over bakken Ettersom flere opplysninger kommer fram om hendelsen på Kato Air-flyet, står det klarere og klarere at pilotene og de sju passasjerene kun var en hårsbredd fra døden. 30 meter over havflaten, i området Tverlandet-Saltstraumen, få kilometer fra flyplassen, klarte pilotene å rette opp flyet og unngå den store katastrofen. Da hadde mannen sendt flyet i stup og så i spinn ved å kaste seg over flykontrollene. Det førte til ukontrollerte svinger og tap av høyde. Under den dramatiske hendelsen mistet tårnet på flyplassen radiokontakten med flyet, men tårnet skal visstnok ha mottatt en melding som fortalte at flyet var i nød.


"Dundret løs" Mannen, som ifølge én av passasjerene hadde tatt øksen frem fra innsiden av jakken, dundret løs på flygerne så blodet rant, melder NTB. - Noen ropte «kom og hjelp», forteller Lokland. Da sprang hun frem og hjalp to menn med å holde gjerningsmannen nede. Han var aggressiv og prøvde å komme seg løs. Politi og ambulanse kom raskt på plass på Bodø lufthavn, og den rabiate nordafrikaneren ble pågrepet umiddelbart. Han sitter nå i varetekt hos politiet, og vil bli avhørt i løpet av dagen. Galskap - Hva slags sinnstilstand var han i da han ble pågrepet? - Det vet jeg ikke, men handlingen hans taler vel for seg selv. Dette var en gal manns fremferd, sier operasjonsleder Westgaard.


Flyet fra selskapet Kato Air var på vei fra Narvik til Bodø da pilotene ble angrepet, opplyser flygesjef Leif Sandham i Kato Air til bt.no. Det var syv passasjer om bord. Flyet er av typen Doernier 228, og har kapasitet til 19 passasjer, får bt.no opplyst hos Kato Air.

Øksen som ble brukt i angrepet, skal ha vært en mindre øks av typen man kan bære med seg på turer i skogen.

Dette er øksen som asylsøkeren fra


Algerie brukte da han gikk berserk på Kato Air-flyet fra Narvik


til Bodø. Øksen hadde han med seg inn i flyet. FOTO: SCANPIX


Ingen sikkerhetssjekk Politiet i Salten opplyste kort tid etter at flyet greide å lande, at den 34 år gamle mannen trolig hadde funnet øksen blant nødutstyret inne i flyet. Noen timer senere ble denne opplysningen trukket tilbake, melder NTB. - Nærmere undersøkelser indikerer at øksen som er benyttet, ikke er den samme nødøksen som hører til i flyet. Det er ingen kjennemerker på øksen som tyder på det, sier politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt til NTB. Da han ble ransaket etter hendelsen, fant politiet også en tapetkniv på innerlomma hans, og en jaktkniv i den innsjekkede bagasjen. Gjerningsmannen hadde ingen vanskeligheter med å få seg øksen og knivene om bord på flyet. Narvik lufthavn har nemlig ingen sikkerhetskontroll av passasjerene. - Vi har ikke det ennå, men jobber med saken. Metalldetektorer skal være på plass innen 1. januar 2005, sier lufthavnsjef Nils-Erik Rognli i Avinor til bt.no. Da skal sikkerheten være helt på høyde med andre, større flyplasser.


Klippet fra Bergens Tidende      Publisert: 29.sep. 2004

På facebook